begeleiders

 

Iets voor jou?

Er zijn veel dingen leuker dan huiswerk maken. Maar er is niet veel leuker dan leerlingen te helpen bij het maken van huiswerk. Waardoor huiswerk maken voor hen weer leuker en nuttiger wordt. Bij Stuka hebben we het extra makkelijk: de leerlingen komen vrijwillig.

Begeleiden

In de praktijk komt het er op neer dat je bijvoorbeeld eens per maand op een zaterdagmiddag begeleidt, van 14.00 tot 17.00 uur. Na binnenkomst loop je eerst eens langs de leerlingen, om te kijken waar ze mee bezig zijn. Eén steekt haar vinger op. Je gaat ernaast zitten en vraagt wat het probleem is. Een wiskundesom. Na haar uitleg denk je even na over hoe je tot een oplossing komt. Via een vraag- en antwoordspel probeer je de leerlinge zelf de oplossing te laten vinden. Hè, jammer, dat lukt niet. Dan doe je de som maar voor, en stimuleert haar om er nog een van dezelfde soort te maken. Op weg naar de volgende opgestoken vinger.

Leerlingen verschillen. Sommigen zijn stil, anderen vragen juist veel, zoveel dat je niet op elke vraag in wilt gaan. De een is opgewassen tegen de stof, terwijl de ander het moeilijk heeft. Bij deze laatste is een motiverende aanpak op zijn plaats.

Sfeer

We vergeten het bijna, het is gewoon gezellig. Vrijwilligers komen (uiteraard) vrijwillig naar ons toe, en dat impliceert een positieve basishouding. Die positiviteit merken we bij de begeleiding, tijdens het theepraatje dat er gevoerd wordt tussen het begeleiden door, en tijdens de activiteiten.